fallback

Китай отчете първи търговски дефицит от шест години

Повишеното вътрешно търсене в страната е допринесло за дефицита през март, който обаче едва ли е устойчив

11:22 | 10.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Китай регистрира през март първия си търговски дефицит от шест години, въпреки, че юанът продължава да е прикрепен към долара, предава Bloomberg.

Това ще помогне в усилията на страната да омаловажи ролята на фиксираната си валута за глобалните икономически дисбаланси.

Дефицитът е в размер на 7,24 млрд. долара спрямо прогноза за едва 390 млн. на 26 икономисти, интервюирани от Bloomberg. През март 2009 бе отчетен излишък от 18,6 млрд долара.

За цялото първо тримесечие на годината излишъкът е намалял със 77% на годишна база до 14,5 млрд. долара.

Вносът през март се е увеличил със 66% на годишна база, докато износът само с 24%. Прогнозите бяха за ръстове от съответно 56% и 27%.

За дефицита са допринесли повишеното вътрешно търсене в страната, както и нарасналите цени на суровините, които са увеличили разходите по вноса.

Дефицит само за един месец обаче едва ли ще убеди САЩ да намали натиска срещу Китай да отвърже валутата си, която поддържа фиксирана към долара вече 21 месеца.

От китайските митници също признават, че дефицитът не е устойчив, и е бил предизвикан от недостиг на работна ръка през март, което е засегнало износителите.

Страната може да се завърне към излишък още през този месец, но в противоположна посока ще продължават да действат крехкото възстановяване на световната икономика и протекционизмът (подтискащи износа на Китай), както и големият внос, са заявили от митниците.

Макар, че през март Китай отчита дефицит в търговията си с Япония и Китай, то със САЩ е налице излишък в размер на 9,9 млрд. долара. През миналата година излишъкът в търговията със САЩ достигна 227 млрд.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:17 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още