fallback

Гърция може да получи заеми срещу 5% лихва, вместо пазарните 7,3%

Условията по заемите ще бъдат сходни с тези по стандартните заеми на МВФ

21:22 | 09.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Заместник-министрите на финансите и висши централни банкери от 16-те страни в еврозоната са постигнали съгласие относно условията на евентуални спасителни заеми за Гърция, предава Ройтерс.

Условията по заемите ще бъдат сходни с тези по стандартните тригодишни заеми на Международния валутен фонд (МВФ), е заявил източник от Европейския съюз (ЕС).

Това означава 3% над лихвата по Специалните права на тираж (СПТ) на фонда (1,5%) плюс такса за обслужване в размер на 0,5%.

Така Гърция би плащала лихва от 5% - по-висока от тази, на която страната се надяваше, но доста под пазарните 7,3%.

Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) ще предложат сумата и матуритетът на заемите, в зависимист от нуждите на Гърция, е обяснил източникът.

Всяко плащане ще изисква единодушното съгласие на всички страни от еврозоната.

Официални лица от ЕС, сред които лидерите на Франция и Италия, увериха пазарите, че предпазната финансова подкрепа, договорена по принцип на срещата на върха на съюза през миналия месец, ще бъде на разположение ако се наложи.

„Готови сме във всеки момент да се притечем на помощ”, е заявил френският президент Никола Саркози след срещата си с италианския премиер Силвио Берлускони.

В същото време рейтингът на страната бе понижен с две деления от международната кредитна агенция Fitch, заради влошената икономика и нарастващите разходи за кредитиране.

Новините за спадналото промишлено производство в Гърция с 9,2% през февруари на годишна база и инфлацията, която достигна 3,9% през март също на годишна база, подчертаха лошата икономическа обстановка в страната.

Гръцката икономика се очаква да се свие с 2% през тази година – толкова, с колкото се сви и през миналата, макар, че някои икономисти очакват по-голям спад.

Това ще затрудни обещаното съкращаване на бюджетния дефицит с четири процентни пункта от БВП през 2010.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:50 | 16.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още