fallback

Шести пореден седмичен ръст за европейските акции

Надеждите, че Гърция ще получи помощ в опитите й да излезе от дълговата криза подкрепиха акциите на Стария континент

19:26 | 09.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските акции се повишиха в петъчната сесия, отбелязвайки шести пореден седмичен ръст, предава CNBC.

Надеждите, че Гърция ще получи помощ в опитите й да излезе от дълговата криза подкрепиха акциите на Стария континент.

Индексът на водещите компании в Европа FTSEurofirst 300 поскъпна с 1,3% до 1 101,67 пункта. Той е нараснал със 71% от историческото си дъно, отбелязано в началото на март 2009.

Британският FTSE 100 прибави 1,02% до 5 770,98 пункта, германският DAX се повиши с 1,26% до 6 249,70 пункта, а френският CAC 40 скочи с 1,81% до 4 050,54 пункта.

„Пазарът реагира в много голяма степен на това, което се случва около Гърция”, смята Дейвид Хъсей, ръководител на отдела за европейски акции в MFC Global Invesment Management.

Източник от Европейския съюз е казал, че заместник-министрите на финансите и висши централни банкери от еврозоната са постигнали съгласие относно условията на евентуални заеми за Гърция, разкрива CNBC.

Въпреки това международната кредитна агенция Fitch намали рейтинга на страната с две деления и загатна за възможни нови понижения.

Новините за Гърция повишиха настроението на пазарите, което бе вече повдигнато от данните за рекорден ръст в продажбите на търговските вериги в САЩ през март на годишна база.

Данните, изнесени днес за европейските икономики, показаха различни перспективи за възстановяване пред отделните страни.

Повишеният износ на Германия допринесе за по-голям от очаквания търговски излишък за февруари, докато индустриалното производство във Франция за същия месец остана без промяна.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:12 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още