fallback

Ръст на Wall Street в навечерието на новия отчетен сезон

Dow Jones отново се насочи към психологическото ниво от 11 хил. пункта

17:39 | 09.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Петъчната борсова сесия в САЩ започна с повишения и за трите основни индекса, след като увереността на инвеститорите, че икономиката ще продължи да се възстановява, взе превес над притесненията около дълговата криза в Гърция.

В понеделник започва новият корпоративен сезон в САЩ с финансовите резултати на производителя на алуминий Alcoa за първото тримесечие на тази година.

Единствените икономически данни от днес показаха, че запасите от готова продукция на търговците на едро в САЩ са нараснали повече от очакваното през февруари с 0,6% на месечна база. Увеличението им през януари възлезе на 0,1 на сто.

Увеличаването на складовите запаси от готова продукция е знак за намаляване на разходите на бизнеса в бъдеще, защото веригите за търговия на едро са по-склонни да купуват нови стоки при изчерпване на техните наличности.

Индексът Dow Jones Industrial Average, който обединява 30-те най-големи и ликвидни борсови компании в САЩ, се повишава с 0,3% до 10 958,13 пункта час след началото на сесията. От началото на седмицата той е на прага на психологическото ниво от 11 хил. пункта, но не успява да го премине.

Широкият S&P 500 добавя 0,2% до 1 189,06 пункта, подкрепен най-вече от компаниите от енергийния и потребителския сектор. Междувременно основният индекс на борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се повишава също с 0,2% до 2 439,71 пункта.

Вчерашната волатилна сесия донесе леки повишения на индексите след добрите данни за продажбите на някои от големите вериги за търговия на дребно в САЩ през март. Те успяха да компенсират новината за нарастването на новите молби за помощи при безработица през миналата седмица.

Щатският долар поевтинява срещу еврото, британската лира и швейцарския франк, а цената на петрола се повишава с 0,6% до 85,94 долара за барел. Една тройунция злато се търгува срещу 1 554,95 долара, което е с 0,4% над вчерашните нива. Доходността на 10-годишните американски държавни ценни книжа се покачва с 1 базисен пункт до 3,92%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още