fallback

Сорос: Германия може да спаси Гърция, ако даде кредит с лихва под пазарната

Милиардерът смята, че, ако това бъде направено, на финансовите пазари ще се види явен спад на лихвените проценти

16:32 | 09.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Милиардерът Джордж Сорос изрази мнение, че дълговата криза на Гърция може да бъде разрешена, ако Германия се съгласи да предостави кредитиране при занижени лихвени проценти, а не на пазарни.

Настоящите пазарни лихви са завишени заради неяснотата около това как ще сработи спасителен план, посочва Сорос в интервю за Ройтерс.

„Ако Германия има волята да намери начин за кредитиране при преференциална лихва, то пазарните лихвени проценти ще тръгнат надолу“, уверен е Джордж Сорос.

„Надявам се, че Германия ще осъзнае това, че кредитирането при пазарни лихви ще бъде грешно лекарство. То би могло да изпрати Гърция в пропастта“, смята милиардерът.

Сорос посочи, че следващият тест за пазарните настроения по отношение на Гърция ще бъде още в началото на следващата седмица. Тогава ще има аукцион за продажбата на облигации с матуритет шест месеца и една година.

За момента Гърция заявява категорично, че са осигурени необходимите средства за падежиращите този месец облигации за 8,2 млрд. долара, но не е сигурно дали това може да стане без очакваните във вторник две емисии.

По-рано днес бе разпространено мнение на анализаторите на швейцарския банков гигант UBS, според което Гърция може да изпрати зов за помощ още през настоящия уикенд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:38 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още