fallback

Успешният аукцион на ДЦК успя да повиши щатските индекси

Скокът в продажбите на някои вериги за търговия на дребно през март подкрепи акциите от потребителския сектор

23:31 | 08.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Силният интерес на инвеститорите към предложените от финансовото министерство на САЩ 30-годишни американски държавни ценни книжа (ДЦК) за 13 млрд. долара и добрите данни за продажбите на някои вериги за търговия на дребно през март успяха да повишат щатските индекси в края на днешната волатилна сесия.

Според финансовите анализатори седмицата преди началото на новия корпоративен сезон в САЩ обикновено се отличава с по-голяма волатилност. Отчетният сезон започва следващия понеделник с финансовите резултати на производителя на алуминий Alcoa.

Американската верига за продажби на дребно Target съобщи, че продажбите й са нараснали с 3,9% през март, a нейният конкурент TJX отчете ръст от 0,6% на месечна база, предаде Wall Street Journal.

Повишенията в потребителския и финансовия сектор компенсираха разпродажбите на акции от технологичния и здравния сектор. Това помогна на широкия щатски индекс S&P 500 да се повиши с 0,3% до 1 186,43 до края на сесията, след като по-рано се понижаваше с 0,5%.

Индексът на 30-те най-големи и често търгувани борсови компании в САЩ Dow Jones IA се повиши също с 0,3% до 10 927,07 пункта. По този начин Dow Jones прекъсна негативната си серия от последните два дни. Най-много с 3% от всички акции в състава му се вдигна цената на книжата на оператора на кредитни карти American Express.

Главният индекс на борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се повиши с 0,2% до 2 436,8 пункта въпреки лошото начало на сесията след  данните за пазара на труда, които показаха, че новите молби за помощи за безработица в САЩ са нараснали неочаквано през миналата седмица.

Притесненията около развитието на дълговата криза в Гърция също накараха инвеститорите да бъдат по-предпазливи. Рисковата премия на държавните ценни книжа на Гърция, както и суаповете за защита от фалит на страната, стигнаха нова рекордна стойност.

Данни на рейтинговата агенция Fitch показаха по-рано днес, че просрочията по високорисковите ипотеки в САЩ намаляват през март, като отчитат първото си понижение за последните четири години.

Акциите на US Airways поскъпнаха силно с 11% до 7,55 долара за акция на Нюйоркската фондова борса, след като стана ясно, че авиокомпанията може да се слее със своя конкурент United Airlines. Тяхното обединение ще създаде вторият по големина авиопревозвач в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:23 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още