fallback

Песимизмът се завърна с пълна сила на борсите в Гърция и Европа

Доходността на гръцките ДЦК и рисковата им премия стигнаха нови рекордни стойности

20:39 | 08.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Песимизмът на инвеститорите се завърна с пълна сила на фондовите борси в Гърция и цяла Европа, след като притесненията, че Гърция ще фалира, повишиха доходността на гръцките десетгодишни държавни ценни книжа до 7,6%. Това е рекорд от създаването на еврозоната преди 11 години, предаде Bloomberg.

Това вдигна и рисковата премия по десетгодишните гръцки държавни облигации до нова най-висока стойност в исторически план от 448 базисни пункта. Това означава, че Гърция трябва да плаща лихва по своите облигации с 4,48 процентни пункта по-висока тази, която немското правителство плаща по своите ДЦК.

Основният гръцки борсов измерител ASE потъна с 3,1% до 1 926 пункта, след като суаповете за защита от фалит на страната скочиха до рекордните 430 базисни пункта. Гръцките банки бяха сред най-губещите акции, начело с най-големият представител на сектора National Bank of Greece, чиито книжа поевтиняха с над 7%.

Намаляващите цени на гръцките държавни облигации е тревожно за гръцките банки, защото те са основно средство, използвано от тях за обезпечение по операциите за рефинансиране на Европейската централна банка.

Разпродажбите на акции понижиха значително борсовите индекси на Стария континент, като общоевропейският индекс Dow Jones Stoxx Europe 600 изгуби 0,9% до 266,28 пункта. Това е най-силният му спад за последните шест седмици, но от началото на тази година той все пак е добавил 4,9% към стойността си.

Индексът на сините чипове във Великобритания FTSE 100 се понижи с 0,9% до 5 712 пункта въпреки добрите новини за британската индустрия, която е отбелязала значителен ръст през февруари. Окуражаващи бяха и данните за поскъпването на жилищата през март, чиито цени се намират с 5% над миналогодишните нива.

Английската централна банка остави основния лихвен процент в страната без промяна днес заради неясните перспективи пред британската икономика и запази размера на своята програма за увеличаване на ликвидността във финансовата система чрез покупката на ценни книжа за общо 200 млрд. британски лири.

Малко след това Европейската централна банка също се въздържа от промени в основния си лихвен процент и го остави на рекордно ниското ниво от 1 на сто през април. Дълговата криза в Гърция вероятно ще принуди ЕЦБ да забави изтеглянето на своите мерки за подкрепа на икономиката на еврозоната през тази година.

Основният индекс на борсата във Франкфурт DAX отстъпи с 0,8% до 6 172 пункта, след като немската индустрия отчете нулев ръст през февруари. Във Франция CAC се понижи с 1,2% до 3 978 пункта, след като намаляването на продажбите на дребно подчерта нестабилното състояние на европейската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:20 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още