fallback

Щатските индекси се понижават за втори ден

Финансовото министерство на САЩ ще предложи на инвеститорите днес 30-годишни ДЦК за 13 млрд. долара

18:15 | 08.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските индекси се задържаха на отрицателна територия в началото на днешната борсова сесия след лошите данни за пазара на труда по-рано днес. Те показаха, че новите молби за помощи при безработица неочаквано са се увеличили през изминалата седмица.

Подновените притеснения на инвеститорите за фискалната криза в Гърция също натежаха на котировките, като понижиха най-силно цените на акциите от енергийния, добивния и финансовия сектор.

Индексът Dow Jones Industrial Average, който включва 30-те най-големи и ликвидни борсови компании в САЩ, се понижава с 0,2% до 10 876, 21 пункта час и половина след началото на сесията. По този начин той се отдалечи още повече от психологическото ниво от 11 хил., на прага на което се намираше в началото на седмицата.

Широкият щатски борсов измерител S&P 500 губи също 0,2% до 1 180,56 пункта. На борсата Nasdaq главният индекс Nasdaq Composite се понижава най-силно с 0,3% до 2424,52 пункта.

Вчерашната сесия завърши с понижения и за трите индекса, след като General Motors отчете голяма загуба за четвъртото тримесечие, а потребителското кредитиране намаля значително през февруари.

Икономически данни преди началото на днешната сесия показаха, че броят на американците, които са кандидатствали за помощи за безработица, се е увеличил неочаквано с 18 хил. до 460 хил. през изминалата седмица. Така първоначалната безработица в САЩ се върна на нивото си от края на февруари.

Акциите на US Airways поскъпват силно с близо 13% до 7,68 долара в началото на сесията, след като стана ясно, че авиокомпанията може да се слее със своя конкурент United Airlines. Тяхното обединение би създало вторият по големина авиопревозвач в САЩ.

Щатският долар поскъпва срещу повечето основни валути, а междувременно доходността на 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижава с 1 базисен пункт до 3,84%.

По-късно днес финансовото министерство на САЩ ще предложи на инвеститорите държавни ценни книжа с 30-годишен матуритет за 13 млрд. долара, по данни на CNN.

Данни на рейтинговата агенция Fitch показаха по-рано днес, че просрочията по високорисковите ипотеки в САЩ намаляват през март, като отчитат първото си понижение за последните четири години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:05 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още