fallback

Примката около Гърция се затяга: Рисковата премия отбеляза нов рекорд

Според инвеститорите вероятността гърците да изпаднат в несъстоятелност вече е по-висока от тази за Исландия

12:53 | 08.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Примката около изпадналата в затруднено финансово положение Гърция продължи да се затяга, като изискуемата от инвеститорите лихва по гръцките държавни ценни книжа се повишава за седми пореден ден днес, а рисковата им премия скочи до нова рекордно висока стойност, предаде Bloomberg.

Това е израз на неувереността на инвеститорите , че Гърция ще се справи с бюджетните си затруднения. Скептични си остават и нагласите за съвместния спасителен план на еврозоната и Международния валутен фонд за Гърция заради липсата на политическо и икономическо единство между държавите, използващи еврото като средство за разплащане.

Доходността на десетгодишните гръцки държавни ценни книжа (ДЦК) скочи над 7,3% днес, а това вдигна рисковата им премия до 425 базисни пункта. Това е най-високата стойност на допълнителната лихва, която инвеститорите изискват от гръцките ДЦК в сравнение с доходността на немските облигации, от създаването на еврозоната през 1999 г.

Суаповете за защита от фалит (CDS) на Гърция, чрез които инвеститорите застраховат своята покупка на гръцки ДЦК от евентуална несъстоятелност на страната, скочиха с 16,5 базисни пункта до 430 базисни пункта днес. Това е нов рекорд и е повече и от суаповете за защита от фалит на Исландия.

Според анализатори Гърция неминуемо ще фалира през следващата година заради високите лихвени проценти, при които правителството в Атина привлича заеми на международните финансови пазари.

Други смятат, че за спасяването на страната ще са необходими поне 75 млрд. евро от еврозоната и МВФ, защото в противен случай спасителният им план е безсмислен.

Гръцката криза вероятно ще доминира срещата на управителния съвет на Европейската централна банка днес във Франкфурт. Инвеститорите очакват ЕЦБ да изясни своята позиция за фискалната криза в Гърция, надеждността на спасителния план и евентуалното участие на МВФ в него.

Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише вероятно ще даде и повече информация за обезпеченията, срещу които ЕЦБ отпуска заеми на търговските банки в еврозоната. През март той съобщи, че ЕЦБ ще запази занижените си критерии за обезпеченията, които приема по операциите за рефинансиране, до следващата година.

Мнозина анализатори видяха в това решение индиректна подкрепа от страна на ЕЦБ за гръцките банки.

Към 12:40 ч. българско време едно евро се равнява на 1,3289 долара, като единната валута губи 0,4% от началото на днешната валутна търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:05 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още