fallback

Русия готова да започне строителството на „Южен поток“

Последното Междуправителствено споразумение относно „Южен поток“ - това с Австрия, се предвижда да бъде подписано през април

11:28 | 08.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Русия смята да подпише последното споразумение, необходимо за старта на реализацията на проекта за газопровода „Южен поток“, до края на април. Това е заявил днес в Москва руският министър на енергетиката Сергей Шматко, цитиран от РИА Новости.

Шматко е уточнил, че последното Междуправителствено споразумение относно „Южен поток“ - това с Австрия, се предвижда да бъде подписано през април.

Страните инициатори за изграждането на „Южен поток“ са Русия и Италия. Предходното Междуправителствено споразумение, подписано в началото на март, беше за строителството и експлоатацията на газопровода „Южен поток“ на територията на Хърватия.

Междуправителствени споразумения за реализацията на проекта вече са подписали и България, Сърбия, Унгария, Гърция и Словения. Българският парламент обаче все още не е ратифицирал официално споразумението за „Южен поток“, подписано преди около година.

Газопроводът „Южен поток“, който се предвижда да транзитира руски природен газ по дъното на Черно море до България, а след това да продължи до Италия и Австрия, ще бъде с капацитет от 63 млрд. куб. м газ годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:35 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още