fallback

Борсовият оптимизъм в Азия се задържа за пета поредна сесия

Hang Seng се повиши най-много днес, докато Shanghai Composite записа първия си спад за последните четири сесии

11:56 | 07.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Позитивните настроения преобладаваха на фондовите борси в азиатския и тихоокеанския регион за пети пореден ден, след като доклад на Федералния резерв от вчера затвърди очакванията, че основната лихва в САЩ ще остане близо до нулата през идните месеци, докато икономиката на страната се възстановява.

Друга голяма централна банка – тази на Япония, остави основния си лихвен процент на ниво от 0,1% за 20-ти пореден месец заради упорстващата дефлация в страната. Нейното ръководство запази и размера на програмата за спешно кредитиране на японските търговски банки, след като го удвои през март.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който включва борсови компании от десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, се повишава с 0,6% до 128,12 пункта, предаде Bloomberg. Борсовият измерител расте за пета поредна сесия, а това е най-продължителната му подобна серия от юли 2009 г.

Японският индекс на сините чипове Nikkei 225 се повиши с 0,1% до 11 292,83 пункта, а широкият индекс Topix - с 0,5% до 995,54 пункта. Най-силно с 1,8% до 21 928,77 пункта нарасна основният индекс в Хонконг – Hang Seng, следван от борсата в Шри Ланка, където Sri Lanka Colombo добави 1 на сто.

В Малайзия основният борсов индекс KLCI обаче изгуби 0,1% въпреки прогнозата на централната банка, че растежът на икономиката може да надмине с 1 до 2 процентни пункта прогнозирания през март от правителството растеж на брутния вътрешен продукт за тази година от 4,5-5,5%.

Тайванският Taiex добави 0,4% до 8 121,78 пункта, а в Южна Корея широкият индекс Kospi остана без промяна на ниво от 1 726,60 пункта.

Най-много днес се понижи китайският индекс Shanghai Composite, който изгуби 0,3% до 3 148,22 пункта и отбеляза първия си спад за последните четири сесии.

Причина за това станаха спекулации, че Китайската централна банка ще продаде тригодишни държавни ценни книжа утре, за да изтегли част от излишната ликвидност в икономиката. Най-много от новината пострадаха акциите на строителните компании, търгувани на фондовата борса в Шанхай.

Очакванията, че Китай може да позволи на валутата си да поскъпне, също натежаха върху котировките. Тази седмица стана ясно, че финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър може да принуди страната да повиши курса на валутата си, като я обяви за валутен манипулатор и потърси съдействие от групата на страните от Г-20.

Пазарите на ценни книжа в Китай бяха сред малкото в региона, които завършиха първото тримесечие на тази година с отрицателен ръст, след като опасенията на инвеститорите от предстоящото затягане на паричната политика на Китайската централна банка се засилиха в началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:30 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още