fallback

Европейските банки плащат 50 млрд. евро данък „криза”?

Събираните досега предложения от ЕК започват да се разискват усилено, за да се стигне до решение през юни

19:41 | 06.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Въвеждането на нов данък за банките в Европейския съюз (ЕС), за да може финансовите институции да понесат част от тежестта на кризата и да помогнат за възстановяването, може да „генерира значителни приходи”, превишаващи 50 млрд. евро. С парите стабилността на финансовата система ще се подобри в голяма степен, смята Европейската комисия (ЕК).

От днес в ЕК разсъждават усилено за това какво точно да бъде решението за данъците върху банките и вредните емисии.

В свое изследване, оповестено в началото на дебатите, ЕК подчертава, че новият банков данък не само ще помогне за финансова стабилност, но и ще ограничи „нежеланото поведение” от страна на банките.

Европейските финансови министри ще обсъждат по-подробно въпроса по време на среща в Мадрид на 16 и 17 април, като целта ще е да се стигна до обща позиция преди следващото заседание на страните от Г20 в Торонто през юни.

Според документа, изготвен от Брюксел, сред примамливите предложения е идеята на Швеция за прилагане на шведския модел за данъчно облагане върху банките, който е подобен и на този, обявен през януари в САЩ.

Ако се приложи действащата в Швеция ставка (0,036%) за целия банков сектор, данъкът ще позволи събирането на годишни приходи от около 13 млрд. евро в ЕС. Ако обаче се вземе американският модел (ставка от 0,15%), сумата нараства до повече от 50 млрд. евро.

Според разчетите за другата разглеждана възможност – въвеждането на такса върху финансовите транзакции, Европа има потенциал да събере допълнителни 20 млрд. евро на година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:41 | 06.04.10 г.
fallback
Още от Свят виж още