fallback

Moody's понижи перспективата пред рейтинга на Исландия на негативна

Промяната на перспективата заплашва рейтинга на страната да достигне ниво „junk“, което се присъжда на високорискови ценни книжа

15:21 | 06.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Агенцията за кредитен рейтинг Moody's Investors Service понижи перспективата пред кредитния рейтинг на Исландия на негативна от стабилна, тъй като несигурността около финансовото състояние на страната расте, предаде АР.

Промяната на перспективата заплашва рейтинга на страната да достигне ниво „junk“, което се присъжда на високорискови ценни книжа.

Според Moody's върху краткосрочните икономически и финансови перспективи пред Исландия натиск оказват преговорите с Великобритания и Холандия за компенсиране от страна на Исландия на вложителите във фалиралата банка Icesave.

„Блокираните преговори създадоха известен риск, че правителството може да няма възможност да рефинансира еврооблигациите си с падеж през декември 2011 и май 2012 г. на международните капиталови пазари“, посочват от Moody's.

Въпреки че централната банка на Исландия има достатъчно ресурси да изплати облигациите, когато настъпи падежът им, съществува известно съмнение дали размерът на буфера, който ще остане след плащанията, ще бъде съвместим с инвестиционно ниво на рейтинга, казва Кенет Орчард от Moody's.

Все пак, посочват от агенцията, спорът с обезщетенията най-вероятно ще бъде разрешен, което ще доведе до връщане на перспективата пред рейтинга на стабилна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:15 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още