fallback

Словакия оттегли иска си срещу Газпром заради загубите от газовата криза

От словашката страна са пресметнали, че заради кризата страната не е получила около 300 млн. куб. м газ за около 100 млн. долара

12:43 | 06.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Словашката газова компания Slovensky Plynarensky Priemysel (SPP) оттегли иска си срещу руския Газпром за компенсации заради претърпените загуби от газовата криза в началото на 2009 г., съобщи Интерфакс, позовавайки се на източник, запознат с въпроса. Към момента нито една от страните не е коментирала официално ситуацията.

Словакия подаде иск в Арбитражния съд на Международната търговска палата на Париж в края на миналата година, но това беше оповестено миналата седмица.

Когато през януари 2009 г. за около 2 седмици беше прекратен транзитът на природен газ през Украйна, Словакия беше между най-пострадалите страни, тъй като тя почти изцяло се снабдява със синьо гориво от Русия през Украйна.

От словашката страна са пресметнали, че заради кризата страната не е получила около 300 млн. куб. м газ, които се изчисляват на около 100 млн. долара (изхождайки от средните цени по контрактите на Газпром за първото тримесечие на миналата година).

От руската медия допълват, че след газовата криза и България е заявила намерения за търсене на компенсации заради загубите си, но от руска страна е била посъветвана да насочи претенциите си към Украйна, и иск не е подаден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:09 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още