fallback

Четвърта поред позитивна сесия на азиатските борси

Добивните компании бяха най-добре представилата се група днес, след като цената на медта проби 8 хил. долара за тон

12:25 | 06.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Почти всички основни борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион приключиха днешната сесия на положителна територия, водени от повишенията при добивните компании, след като икономическият оптимизъм вдигна цените на металите и енергийните ресурси.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific нарасна за четвърти пореден ден, като добави 0,4% до 127,43 пункта. Цената на медта се вдигна над психологическото ниво от 8 хил. долара за тон, след като в последните дни стана ясно, че заетостта в САЩ расте, заедно с активността в сектора на услугите.

Компаниите от суровинния сектор бяха най-добре представилата се група в състава на MSCI Asia Pacific днес, като през последните четири дни цената на техните акции се е вдигнала средно с 1,5%, по данни на Bloomberg.

На борсата в Тайван Taiex се повиши с 0,8% до 8 089,7 пункта, а в Южна Корея Kospi, както и китайският Shanghai Composite, завършиха сесията с ръст от под 0,1%. Фондовата борса в Хонконг остава затворена от 1 април насам заради честването на национални празници.

Основният борсов измерител в Индия BSE Sensex 30 се повиши с 0,2% до 17 971,1 пункта, а в Индонезия Jakarta Composite отстъпи с 0,4% до 2 876 пункта, след като централната банка остави основната лихва на рекордно ниското й ниво от 6,5% за осми пореден месец.

Сред малкото индекси, които се понижиха днес, се нареди и японският Nikkei 225, който изгуби 0,5%, но си остана над психологическото ниво от 11 хил. пункта. Поскъпването на йената срещу еврото оказа натиск върху акциите на компаниите износителки на Токийската борса днес.

Австралийският долар също поскъпва срещу еврото и долара, след като централната банка на страната вдигна основната си лихва за пети път през последните седем месеца. Въпреки това индексът на сините чипове на борсата в Сидни нарасна с близо 1% до 4 953,7 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:02 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още