fallback

Неочаквано силни данни за икономиката повишиха щатските индекси*

Статистиките за бизнес активността в сектора на услугите и за жилищния пазар изненадаха приятно инвеститорите

17:54 | 05.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Американската борсова търговия започна новата седмица на зелена територия, като малко след началото на сесията бяха обявени поредните оптимистични статистики.

Индексът на бизнес активността в сектора на услугите в САЩ, който е с най-голям дял от американската икономика, показва рязко подобрение през март, сочат данни на Института за управление на доставките (Institute for Supply Management - ISM).

Индикаторът достига равнище за месеца от 55,4% спрямо 53 на сто за февруари. Покачването превиши очакванията на анализаторите, чиито средни прогнози бяха за ниво от 54%, предаде MarketWatch.

Стойност на индекса под 50%, каквато беше ситуацията в началото на зимата, показва преобладаващ брой на мениджърите, които очакват спад на дейността. Обратно, при равнища над тази граница са повече оптимистите за бизнеса на компаниите.

През предходните два месеца ISM индексът за сектора на услугите също отбеляза ръст.

Към тези положителни данни се прибави и статистиката за планираните продажби на нови жилища през февруари. Индексът, изготвян от Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти, показа покачване от 8,2% спрямо януари. В резултат на неочаквания растеж на годишна база е регистрирано повишение от 17,3 на сто.

Борсовият измерител Dow Jones Industrial Average добави към стойността си 0,43% до 10 974 пункта, S&P 500 напредна с 0,79% до 1187 пункта, а Nasdaq Composite нарасна с 1,12% до 2429,53 пункта.

Една от най-следените позиции в понеделник бe тази на технологичната компания Apple, която в събота пусна на пазара в САЩ новия си таблет iPad, а преди старта на сесията обяви, че в първия ден на продажба са купени над 300 хил. броя от устройството.

Акциите на групата започнаха търговията на отрицателна територия, тъй като посоченият резултат се оказа под очакванията на някои от анализаторите. Впоследствие обаче книжата поскъпнаха и затвориха със скок от над 1%. 

Покачване отбелязаха и акциите на петролните компании, след като цената на „черното злато” се повиши с 2% и стигна 86,62 долара за барел.

Освен това в понеделник беше обявена и значителна сделка в петролния сектор в Щатите – американската енергийна група Sandridge Energy, специализирана в проучването на петролни и газови находища, ще закупи своя конкурент Arena Resources за 1,6 млрд. долара. Новината повиши оптимизма не само за сегмента на базираните в Оклахома групи, но и за икономиката като цяло предвид поредното раздвижване в активността на сливанията и придобиванията.

*Актуализирано към 23:10 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:34 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още