fallback

Японският Nikkei расте след данните за заетостта в Щатите

С добро представяне се отчетоха компаниите износителки, като за това допринесе наблюдаваният спад на йената спрямо долара в началото на сесията

11:20 | 05.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсата в Токио завърши първата сесия от седмицата с покачване на основния си индекс от 0,47%, отразявайки доброто настроение от обявените в петък данни за трудовия пазар на САЩ.

В края на миналата седмица беше съобщено, че работните места в неселскостопанските отрасли на американската икономика се увеличават със 162 хил. през март, което е трето поредно месечно повишение на заетостта.

Японският борсов индикатор Nikkei регистрира ръст в понеделник от 53,21 пункта, като стигна ниво от 11 339 пункта. Широкият Topix напредна с 6,29 пункта (0,64%) до 995,68 пункта.

По време на сесията Nikkei покори равнището от 11 408,17 пункта, като според анализатори, цитирани от Ройтерс, следващото ниво на съпротива е 11 600 пункта.

С добро представяне по време на търговията се отчетоха компаниите износителки, като за това допринесе наблюдаваният спад на йената спрямо долара в началото на сесията. По-евтината йена прави японския износ по-конкурентоспособен и завишава очакванията за финансовите резултати на местните експортни групи.

Сравнително добри бяха резултатите от търговията и на останалите азиатски борсови пазари. Индексът MSCI Asia Pacific Index, покриващ пазарите на ценни книжа в 10 азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, се покачва с около 0,3 на сто. Няколко борси от неговия обхват обаче са затворени днес (в Австралия, Хонконг, Китай, Тайван и Нова Зеландия), така че по-показателно ще е движението му във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:08 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още