fallback

Цената на петрола се доближава до 86 долара

Силни данни за икономиката поддържат възходящото движение

09:36 | 05.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се покачи по време на азиатската търговия в понеделник, доближавайки се до равнище от 86 долара за барел. Ръстът е задвижван от инвеститорския оптимизъм за световната икономика след поредица от оповестени добри индикатори.

Барелът суров петрол с доставка през май поскъпна с 84 цента до 85,71 долара, а петролът от сорта Брент печели 72 цента до 84,73 долара.

В четвъртък, последният работен ден през миналата седмица, цената на „черното злато” в Ню Йорк стигна интрадневен връх при 85,22 долара, което е най-високо ниво от 9 октомври 2008 г. Равнището на затваряне обаче беше малко по-ниско.

Инвеститорите бяха обнадеждени през последните дни от серия от силни данни за икономиката. Така например в Китай, двигателят на енергийното търсене, двата индекса, следящи намеренията на мениджърите за бъдещото развитие на бизнеса им, отбелязаха повишения през март, с което дадоха знак, че предстои нова експанзия в сферата на производствения сектор.

В Япония индексът Tankan, отразяващ доверието в икономиката на големите производствени компании, също регистрира растеж.

За активизиране на производството засвидетелстваха и съответните индекси в еврозоната и Щатите, което според редица анализатори означава, че подобрението на икономическата ситуация е придобило устойчив характер.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:57 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още