fallback

Русия и Венецуела с общи енергийни проекти за 20 млрд. долара

Обсъдена бе и възможността да се създаде самолетна линия между Москва и Каракас през Мадрид и Хавана

09:09 | 03.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Руският премиер Владимир Путин даде силна подкрепа на главния противник на САЩ в Латинска Америка - венецуелския президент Уго Чавес - с краткото си посещение в Каракас, на което бяха обсъдени нефтодобивът, отбраната и ядрената енергетика, предадоха световните агенции.

Двамата лидери подписаха над 30 двустранни споразумения и декларации.

Путин и Чавес лансираха джойнт венчър за 20 млрд. долара за период от 40 години между руски фирми и венецуелската държавна петролна компания ПДВСА за добив на 450 000 барела на ден, което е близо една пета от сегашния петролен добив на Венецуела.

Обсъдена бе и възможността да се създаде самолетна линия между Москва и Каракас през Мадрид и Хавана.

Русия достави последните 4 от общо 38 договорени военни транспортни хеликоптери Ми-17 за Венецуела, но не бяха подписани нови оръжейни договори.

Чавес съобщи, че Москва е готова да помогне за построяването на първата венецуелска атомна централа, чиято енергия ще се използва за мирни цели. „Няма да правим атомни бомби, а ще развием ядрена енергия за мирни цели. Трябва да подготвим периода след петрола“, заяви Чавес.

„Не изграждаме съюз против САЩ. Не ни интересува какво мисли Вашингтон“, каза Чавес и добави, че ще продължи „скромни“ оръжейни покупки от Русия за отбраната на Венецуела.

Между 2005 и 2007 г. Русия и Венецуела подписаха 12 оръжейни договора за общо 4,4 млрд. долара за закупуване от Венецуела на изтребители Сухой, бойни хеликоптери за превоз на войски и автомати Калашников. Неотдавна Венецуела получи и нов руски кредит от 2 млрд. долара за закупуване на танкове Т-72 и противоракетни системи С-300.

Путин се срещна в Каракас и с боливийския президент Ево Моралес, който заедно с Чавес е най-яростният критик на това, което Моралес и Чавес определят като „империализма“ на САЩ в Латинска Америка. Сред темите в разговора им е поискан от Боливия кредит от 100 млн. долара за закупуване на руско въоръжение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:00 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още