fallback

МВФ одобри третия транш от заема за Сърбия

Досега от фонда са отпуснали на Сърбия 1,3 млрд. евро от заема на стойност 3 млрд. евро

10:16 | 02.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Международният валутен фонд (МВФ) ще изплати третата вноска от спасителния заем, който отпусна на Сърбия през 2009 г., предаде Bloomberg.

Страната може да получи незабавно 360 млн. евро от следващия транш, след като изпълнителният съвет на международния кредитор е одобрил икономическата програма на правителството.

Общата сума на заема е 3 млрд. евро, като след изплащането на третата вноска Сърбия ще е усвоила 1,3 млрд. евро от него.

Сръбското правителство се обърна за парична помощ към МВФ, след като инвестициите в страната, както и възможността да се привлече финансиране от международните дългови пазари, пресъхнаха през миналата година.

В замяна на получения заем страната се задължава да намали своя бюджетен дефицит до 4% от брутния си вътрешен продукт (БВП) през тази година чрез съкращаване на държавните разходи и замразяване на пенсиите и заплатите.

Предишното изискване на МВФ бе по-строго и предвиждаше отрицателното бюджетно салдо на страната да се ограничи до 3,5% от нейния БВП.

Икономическият план на сръбското правителство предвижда също така реформа на пенсионната система и държавната администрация, както и приключване на процеса на приватизация.

Според МВФ Сърбия трябва да насочи своите усилия към затягане на структурната си и фискална политика, и към повишаване на производителността, износа и спестяванията на населението и бизнеса.

Икономиката на Сърбия се сви с 3% през 2009 г., като централната банка очаква БВП да нарасне с 1,5% през тази година и да ускори темпото си на растеж до 3% през следващата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:23 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още