fallback

Daimler ще плати 185 млн. долара глоба на САЩ заради корупция

Чрез подкупването на държавни служители компанията си е осигурявала изгодни сделки за доставка в продължение на десет години

09:26 | 02.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Немският производител на автомобили Daimler се призна за виновен за корупция в САЩ и ще плати 185 млн. долара глоба на американското правителство, предаде BBC.

Обвиненията са повдигнати след разследване на практиките за продажба на Daimler, което е показало, че производителят на автомобилите Mercedes-Benz е плащал десетки милиони долари подкупи на държавни служители в най-малко 22 страни по целия свят.

По този начин немската компания си е осигурявала изгодни сделки за доставка в редица страни по целия свят, включително в Китай, Русия, Тайланд, Гърция и Ирак.

Престъпленията са извършени между 1998 г. и 2008 г. от базираното в Германия дъщерно дружество на Daimler за износ и търговия, както и от подразделението на компанията в Русия.

Техни служители са подкупвали с пари и луксозни автомобили държавни служители по целия свят, за да спечелят договори за доставка на автомобили.

Според американското министерство на правосъдието немската компания е използвала офшорни банкови сметки и измамни практики на ценообразуване, за да се облагодетелства.

От Daimler са уволнили 45 служители, уличени в подкуп.

Компанията отчете загуба от 2,6 млрд. евро през миналата година.

По подобен начин през 2008 г. немската индустриална група Siemens плати 800 млн. долара глоба заради обвинения за подкупването на държавни служители в Аржентина, Бангладеш, Ирак и Венецуела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:49 | 17.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още