fallback

Силен скок на щатските индекси след добри икономически данни

Активността във фабричния сектор на САЩ стигна най-високата си точка за последните шест години

17:42 | 01.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Последната за тази седмица борсова сесия в САЩ започна със силно повишения на трите главни индекса, след като по-рано днес стана ясно, че първоначалната безработица в страната е паднала до най-ниското си ниво за последните 19 месеца, а активността във фабричния сектор е стигнала най-високата си точка за последните шест години.

Индексът на 30-те най-големи и най-често търгувани компании в САЩ Dow Jones IA се повишава с 0,7% до 10 396,82 пункта един час след началото на сесията. Широкият S&P 500 напредва с 0,8% до 1 179,14 пункта, а на борсата Nasdaq основният индекс Nasdaq Composite междувременно добавя към стойността си 0,7% до 2 415,13 пункта.

Борсовият оптимизъм днес бе подкрепен от данните за пазара на труда, които показаха, че планираните съкращения на служители намаляват за 13-ти пореден месец през март, а новите молби за помощи при безработица са паднали до най-ниското си ниво от август 2009 г. насам. Броят на трайно безработните американците също намалява.

Финансовият министър на САЩ обаче предупреди в телевизионно интервю днес, че безработицата в САЩ може да остане "недопустимо висока" за продължителен период от време. Той уточни, че на този етап страната не може да си позволи да намалява бюджетния си дефицит за сметка на подкрепата на икономиката, предаде CNBC.

Още по-добри бяха данните след началото на днешната борсова сесия, които показаха, че фабричният сектор на САЩ се възстановява все по-бързо от кризата. Индексът, който следи бизнес активността в него, се повиши за осми пореден месец през март и достигна 59,6 пункта, което е най-високото му ниво за последните шест години.

По-рано днес стана ясно, че активността в производственият сектор в Австралия, Китай, Великобритания, Япония, Швейцария и еврозоната също расте през март, и то по-бързо от очакваното. Новината подкрепи надеждите, че плавното възстановяване на световната икономика ще продължи и през тази година.

Вчерашната сесия донесе понижения на трите индекса, след като стана ясно, че съкращенията в частния сектор на САЩ са се увеличили изненадващо през март. Изминалото тримесечие обаче донесе 4,1% ръст на Dow Jones IA, докато S&P се повиши с 4,9%, а Nasdaq Composite нарасна най-много, след като записа тримесечен ръст от 5,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:39 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още