fallback

Производственият сектор в Китай расте с още по-бързи темпове през март

Обемът на производството, новите поръчки, трудовата заетост и доставките се увеличават през март

09:30 | 01.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Производственият сектор в Китай продължи да се разраства с още по-бързи темпове през март, след като много фабрики в страната увеличиха производството си след едноседмичните празници през февруари по повод на лунната Нова година.

Индексът на бизнес активността във фабричния сектор, който следи оценката за сегашната бизнес среда на мениджърите, отговарящи за покупките в около 700 китайски компании, се повиши до 55,1 пункта за март от 52 пункта за февруари.

Стойност над 50 е знак за разрастването на индустрията, като колкото е по-висока, толкова са по-бързи са темповете, с които се увеличават обема на производството, новите поръчки, трудовата заетост, цените, доставките и складовите запаси.

Очакванията на икономисти бяха за по-малко повишение на индекса до 54,5 пункта. Според китайското правителство данните са знак, че китайската икономика, която е трета по големина в света, продължава да се възстановява, предаде Ройтерс.

През ноември 2008 г. индексът стигна най-ниската си стойност в исторически план от 38,8 пункта. Той се изчислява от Китайската федерация по логистиката и покупките (CFLP), а стойността му е в позитивната зона над 50 пункта за 13-ти пореден месец.

Всички съставни компоненти на индекса се увеличават значително през март.

Другият индекс, който следи икономическата активност във фабричния сектор на Китай – този на банката HSBC, също повиши своята стойност от 55,8 през февруари до 57 пункта за март. Той е сред водещите индикатори за китайската икономика, защото бизнесът реагира бързо на промените в търсенето и пазара.

Икономическият растеж на Китай се ускори до 10,7% през четвъртото тримесечие на 2009 г., а в рамките на цялата година брутният вътрешен продукт на страната се увеличи с рекордните за последните три години 8,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:32 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още