fallback

Спадът в заетостта понижи и щатските индекси

Акциите на компаниите от потребителския и транспортния сектор поевтиняват в началото на днешната сесия

17:44 | 31.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските индекси направиха крачка назад в началото на днешната сесия, която е последна за текущото тримесечие, след разочароващите данни за пазара на труда от днес.

Те показаха, че заетостта в частния сектор на американската икономика неочаквано се е понижила през март, като още 23 хил. души са останали без работа. Пазарните очаквания бяха за увеличение на броя на работните места с 40 хил. през този месец.

По-лоши от очакваното се оказаха и данните за фабричната активност в северозападния район на САЩ, която забави темповете на своя ръст през март. Индексът на икономическата активност във фабричния сектор в района на Чикаго се понижи до 58,8 пункта през март спрямо 62,6 за февруари.

Индексите заличиха част от първоначалните си понижения, след като стана ясно, че новите поръчки за производството на фабрични стоки са се увеличили за шести пореден месец през февруари. Това е добър знак за икономиката, защото предвещава по-голяма активност в производствения сектор през идните месеци.

Индексът, който следи стойността на новите фабрични поръчки, се повишава с 0,6 на сто спрямо януари, когато се увеличи още по-силно с 2,5% на месечна база.

Индексът на 30-те най-често търгувани компании с най-голяма пазарна капитализация Dow Jones IA губи 0,1% до 10 891,7 пункта един час след началото на сесията. Широкият S&P 500 отстъпва с 0,1% до 1 171 пункта, а на борсата Nasdaq основният индекс Nasdaq Composite остава без промяна на ниво от 2 410,57 пункта.

Вчерашната сесия, макар и волатилна, донесе на Dow Jones нова най-висока стойност за последните 18 месеца. В рамките на изминаващия месец март Dow е нараснал с 5,7%, което повишава преднината му за първото тримесечие на тази година до 4,5 на сто.

Акциите на компаниите от повечето сектори на икономиката поевтиняват в началото на днешната сесия, начело с тези от потребителския и транспортния сектор. Щатският долар отстъпва срещу еврото, лирата и швейцарския франк, а цената на петрола се вдига с 1,3% до 83,42 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:07 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още