fallback

САЩ и Китай остават предпочитани за инвестиции във ВЕИ

Очаква се достъпът до капитал да е най-сериозното предизвикателство в сектора

17:27 | 31.03.10 г.

САЩ и Китай са все още двете най-добри места в света за инвестиции във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), сочи последното глобално проучване на Ernst&Young „Възобновяема енергия – индекс за привлекателността на страните“. 

Бюджетът на САЩ за 2011 г., обявен през февруари 2010, включва ангажимент през 2012 г. да се удвои генериращият капацитет на възобновяемите енергийни източници. Китай пък промени закона за възобновяемите енергийни източници, за да подпомогне увеличаването на количеството „зелена” енергия. Китайското правителство планира да създаде нов национален фонд за финансиране на научни проучвания и развитие на продукти и системи от сектора на ВЕИ.

Във време, когато капиталовите пазари са под сериозен натиск и очакванията са, че тази ситуация ще се запази известно време, достъпът до капитал ще е най-сериозното предизвикателство.

„Енергийните пазари в света все повече се състезават за вниманието на нови инвеститори. Също така има и съревнование между различните инфраструктурни сектори за и без това недостатъчния капитал. Икономическата криза, в частност кризата в кредитирането, доведоха до свиването на дейностите на инвеститорите. Те се ограничават на вътрешните си пазари и до преференциалните си клиенти“, коментира Бен Уорън, ръководител на отдел „Инфраструктурни консултации - околна среда и енергия“ в компанията.

По думите му по-неразвитите енергийни пазари и предприемачите без опит изпитаха цялата тежест на кризата.

„Въпреки че има апетит за инвестиции в пазари като Централна и Източна Европа и Африка, присъствието и подкрепата от международни институции и солидни спонсори никога не са били по-необходими. Имайки предвид мащаба на необходимите инвестиции за нова инфраструктура, очакваме капиталовите пазари да заемат все по-важна роля за финансирането на подобни проекти в следващите години (както чрез привлечен, така и чрез собствен капитал). Очакваме също секторът да открие и нови източници на капитал - било то от пенсионни и живото-застрахователни фондове или от пазара на инвестиции на дребно”, казва още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:08 | 31.03.10 г.
fallback
Още от Свят виж още