fallback

Moody’s повиши перспективата пред рейтингите на Латвия и Литва

Икономиките на двете балтийски страни се възстановяват по-бързо от очакваното

12:48 | 31.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Moody’s Investors Service повиши перспективата пред кредитните рейтинги на Латвия и Литва, тъй като икономиките им се възстановяват по-бързо от очакваното, съобщи Bloomberg.

Перспективата пред рейтинга Baa1 на Литва е повишена на стабилна от негативна, тази на Латвия също, но при рейтинг Baa3.

Агенциите за кредитен рейтинг повишават перспективите пред региона заради сигналите за стабилизация и действията на правителствата за овладяване на бюджетния дефицит. През изминалите два месеца от Standard and Poor’s и Fitch Ratings повишиха перспективите си за Естония, Латвия и Литва на стабилни от негативни.

“Икономиката на Литва се стабилизира по-бързо от очакваното и от тези на другите балтийски страни”, коментира Кенет Орчард, анализатор в Moody’s. По думите му рецесията е приключила през третото тримесечие на миналата година и това ще има умерено позитивен ефект върху финансите на правителството, изразен в по-малък бюджетен дефицит и по-бавно увеличаване на задлъжнялостта.

В Латвия “най-лошото от рецесията е преминало и възстановяването ще окаже подкрепа на финансите на правителството и на банковия сектор”, смята Орчард. “Перспективата за безредна девалвация на валутата сега е малко вероятна.”

Латвия поиска помощ от ЕС и Международния валутен фонд в размер на 7,5 млрд. евро през 2008 г., след като придоби втората си по големина банка. През четвъртото тримесечие икономиката на страната се сви с 16,9 на сто.

Премиерът на Латвия Валдис Домбровскис предприе миналата година строги мерки, намалявайки бюджета с около 10 на сто от БВП. От своя страна премиерът на Литва Андриус Кубилиус намали бюджетните разходи и увеличи данъците, за да спести около 9 на сто от БВП.

Балтийските страни, които поддържат фиксиран валутен курс спрямо еврото, използват дефлация и намаление на заплатите, за да възстановят конкурентността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:45 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още