fallback

Ирландия налива в национализираната Anglo Irish Bank нови 8,3 млрд. евро

Ирландското правителство притежава дял от 25% в Allied Irish Banks и 16% в Bank of Ireland

21:20 | 30.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Ирландското правителство ще налее нови 8,3 млрд. евро в национализираната банка Anglo Irish Bank, съобщи ВВС.

За сметка на това в Bank of Ireland държавата няма да налива нови средства, е пояснил финансовият министър Брайън Ленихан. Банката ще е опита да набере необходимите й средства от частни инвеститори.

Allied Irish Banks, която беше национализирана миналата година, също ще се опита да набере частен капитал, но вероятно ще има нужда от държавна подкрепа, е заявил министърът. Ирландското правителство притежава дял от 25% в Allied Irish Banks и 16% в Bank of Ireland.

Anglo Irish Bank е на загуба заради много отпуснати кредити за сектора на недвижимите имоти и това налага спасяването й с пари на данъкоплатците, е пояснил Ленихан.

Междувременно държавната „лоша банка“, създадена миналата година, обяви, че реализира първите трансфери на лоши кредити към нея от проблемни банки.

„Лошата банка“ - National Asset Management Agency (Nama), ще изкупи 1200 проблемни кредита от банките на обща стойност 8,5 млрд. евро.

Плановете на Ирландия да увеличи държавния дял в големите си банки са в контраст с позицията на други страни, засегнати от кризата. В САЩ няколко банки, спасени от правителството, се възстановиха достатъчно, за да изплатят получената помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:15 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още