fallback

Щатските борси поеха нагоре след данни за потребителските разходи

Акциите на Citigroup поевтиняха рязко, след като щатското правителство съобщи, че започва да продава своя дял в банката

17:52 | 29.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Днешната борсова сесия в САЩ започна с повишения за трите основни индекса, които завършиха почти без промяна търговията в петък. Борсовият оптимизъм бе подхранен от добрите данни, че американските потребители са увеличи разходите си за пети пореден месец през февруари, което ще подкрепи растежа на американската икономика в началото на тази година.

Акциите на Citigroup обаче поевтиняват рязко, след като американското правителство съобщи, че започва да продава своя дял в банката, която получи финансова помощ от правителството в края на 2008 г. Те губят 3% от цената си до 4,19 долара за акция и са най-тъгуваната акция на Нюйоркската фондова борса в началото на днешната сесия с оборот от 330 млн. долара.

През октомври 2008 г. американското правителство получи 7,7 млн. акции на Citigroup в замяна на това, че й предостави спасителна помощ от 25 млрд. долара. То ще ги продаде до края на тази година, като се надява да реализира печалба от над 8 млрд. долара, предаде AP. Финансовото министерство на САЩ купи акциите на Citigroup по единична цена от 3,25 долара.

Индексът на 30-те най-големи и често търгувани борсови компании в САЩ Dow Jones Industrial Average се повишава с 0,3% до 10 881,72 пункта един час след началото на търговията. Широкият S&P 500 напредва с 0,4% до 1 171,31 пункта, подкрепен от добивните, енергийните компании и тези за комунални услуги. Nasdaq Composite на свой ред се повишава с 0,5% до 2 407 пункта.

За позитивната вълна на щатските борси допринесе и новината, че гръцкото правителство ще емитира 7-годишни държавни ценни книжа още през тази седмица, за да тества доверието на финансовите пазари в способността на страната да се справи с финансовите си проблеми.

Борсовите индекси в САЩ са завършили на положителна територия шест от последните седем седмици.

През следващите няколко дни обаче се очаква по-голяма динамика на котировките заради изобилието от важни данни за пазара на труда и недвижими имоти, както и във връзка със задаващия се край на първото тримесечие и предстоящия нов отчетен сезон в САЩ. Щатските борси ще бъдат затворени в петък заради честването на Великденските празници.

Щатският долар поевтинява срещу еврото, швейцарския франк и британската лира, а цената на петрола се повишава с 1,34 долара до 81,34 долара за барел на Нюйоркската петролна борса. Златото в същото време поскъпва с 0,4% до 1 110,68 долара за тройунция, а доходността на десетгодишните американски държавни ценни книжа остава без промяна на ниво от 3,86%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:03 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още