fallback

Икономическата загадка, която дори Бен Бернанке не може да реши

Икономиката на САЩ расте, но не се създават работни места, което може да се обясни с погрешен подбор на метода на изчисление на растежа

16:49 | 29.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Ръководителят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернаке, както и много икономисти са в търсене на отговор на въпроса защо американският пазар на труда изгуби 8,4 млн. работни места по време на рецесията. Ясно е, че тя самата бе най-силната от времената на Голямата депресия насам, но закритите работни места бяха повече и от най-песимистичните очаквания.

Единият отговор, който Бернанке предлага, се илюстрира от неговото виждане, че „рецесията може би е по-дълбока, отколкото се е очаквало“. Другата причина може да се търси в това, че „ръстът на производителността на фирмите в момент на съкращения е бил по-силен от прогнозите“, се казва в анализ на Ройтерс.

Първото виждане спечели поддръжници след публикуването на изследване от един от сътрудниците на Бернанке, в което се изказва предположението, че най-често прилаганият метод за изчисление на икономическия растеж – чрез брутния вътрешен продукт, може и да изкривява данните.

Предполага се, че в моменти на рецесия данните за БВП подценяват спада, а в моменти на подем – ръстът бива надценен. Това, според икономиста Джереми Нйелуейк, може да се преодолее с използването на един непопулярен показател – брутен вътрешен доход (БВД). Причината е, че при определянето на размера на икономиката БВП се фокусира върху разходите, а брутният вътрешен доход – върху приходите.

На база БВД американската икономика е започнала да се свива още през 2007 година, а не както показва БВП – през 2008. Възстановяването пък е започнало през последното тримесечие на 2009 година, а според данните за БВП това е станало едно тримесечие по-рано.

В случай че приемем БВД за по-точен показател, то съвсем скоро можем да очакваме и ръст на заетостта. Причината е, че данните за показателя индикират ръст от 6,2 на сто на годишна база през финалното тримесечие на 2009 година, а това е повече дори от ръста на БВП, който е бил 5,6 на сто.

Именно разсъждения в тази посока могат да обяснят защо работните места се свиваха в продължение на цели осем месеца, след като стана ясно, че растежът на американската икономика е започнал отново. По принцип ръстът на заетостта изостава с няколко месеца спрямо икономиката, посочват икономисти.

Това означава, че ако икономическият растеж е стартирал през октомври, а не както се смяташе – през юни, то съвсем логично е сега да очакваме подобрена ситуация на пазара на труда. За момента се смята, че безработицата в САЩ ще остане на ниво от 9,7 на сто този месец, се казва в материала.

Очакванията на анализаторите са, че ако заетостта в САЩ започне да расте още от март, то американската икономика ще изпревари тази на еврозоната. Причината е, че в еврозоната все още се смята, че безработицата не е достигнала до своя връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:42 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още