fallback

Великобритания запазва топ рейтинга си, но перспективата остава негативна

Правителството трябва да е по-конкретно в плановете си за намаляване на бюджетния дефицит, подчертават от Standard & Poor’s

15:37 | 29.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor’s остави кредитния рейтинг на Великобритания непроменен на най-високото възможно ниво – AAA, но запази и негативна перспективата пред рейтинга, тъй като правителството на страната не е било достатъчно точно по отношение на начините за намаляване на бюджетния дефицит, предаде Bloomberg.

“При липсата на строг план за фискална консолидация, нетното тегло на дълга на правителството може да достигне несъвместимо с рейтинга ААА ниво”, посочват анализаторите на S&P.

От агенцията очакват да преразгледат дългосрочни рейтинг и перспективата му отново след парламентарните избори това лято, след които вероятно средносрочната фискалната политика ще стане по-ясна.

Финансовият министър Алистър Дарлинг се ангажира миналата седмица да намали дефицита с 50 на сто до 89 млрд. паунда (133 млрд. долара) до 2014 г. от 167 млрд. паунда за тази фискална година. Той заяви, че засега правителството ще отложи намалението на публичните разходи, въпреки че безработицата не е нараснала толкова силно, колкото се е очаквало.

В средата на март от рейтинговата агенция Moody's заявиха, че вероятността Великобритания и САЩ да изгубят топ инвестиционния рейтинг на своите държавни ценни книжа се е увеличила значително през последните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:12 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още