fallback

Продажбите на рискови облигации поставиха рекорд през март

Ниските лихвени проценти и подобряващите се перспективи пред икономиката насърчават инвестициите дори в компании с нисък кредитен рейтинг

13:54 | 29.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на високорискови корпоративни облигации по целия свят, известни още като “junk bonds”, поставиха нов рекорд през този месец благодарение на рекордно ниските лихвени проценти и голямото количество на парите в обращение. Това, заедно с по-добрите перспективи пред световната икономика, насърчава инвестициите дори и в компании с нисък кредитен рейтинг, пише Bloomberg.

Компаниите по целия свят са издали рискови облигации за 38,3 млрд. долара през март, което е повече в сравнение с предишния рекорд от ноември 2006 г., когато са емитирани такива книжа за 36 млрд. долара. Рисковата премия по тези „junk bonds” се е понижила оттогава с 0,95 процентни пункта до 5,96%. Това показва разликата между тяхната доходност и тази на щатските държавни облигации.

Съгласно индекс на Bank of America Merrill Lynch, който следи рисковата премия на тези облигации, това е най-малкият спред от началото на 2008 г., което показва, че ситуацията на финансовите пазари по целия свят се е нормализирала. През изминалото тримесечие инвеститорите са вложили 33,6 млрд. долара във фондове, които инвестират в рискови ценни книжа, показва проучване на EPFR Global.

Тенденцията през март е коренно различна от случилото се през февруари, когато много компании бяха принудени да отложат планирани емисии облигации заради високите рискови премии. Фискалната криза в Гърция накара много инвеститори да се оттеглят от рисковите активи заради притеснения от повторно свиване на световната икономика и замръзване на финансови пазари през тази година.

За високорискови, или спекулативни, се смятат всички ценни книжа, чийто кредитен рейтинг е под Baa3 по системата на Moody’s и под BBB- по тази на Standard & Poor’s.

Възвръщаемостта на спекулативните облигации възлиза на 0,3% през март и 2,52% от началото на тази година, съгласно индекса на Bank of America Merrill Lynch. Ако се вземат само американските рискови облигации, тяхната доходност възлиза на 2,9% за март и 4,64% от началото на годината. За последните три месеца по целия свят са издадени рискови ценни книжа за 78,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:48 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още