fallback

Западни банки се надпреварват за азиатски таланти

За банкери, които генерират печалби в Китай, заплати в порядъка на 10 млн. долара годишно са нещо често срещано

09:15 | 29.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Банките от САЩ и Европа предлагат огромни възнаграждения, с които се опитват да изкушат служители за ръководните постове в поделенията си в азиатско-тихоокеанския регион. Така финансовите институции показват, че е отминал моментът на орязване на разходите и че отново са готови да вдигат заплатите на ключови служители.

За случващото се влияят основно две тенденции – едната е липсата на качествени кадри, а другата – огромната конкурентна борба при наемането на малкото такива от голям брой финансови институции с амбиции за експанзия в региона, пише FT.

Според банкови шефове войната за привличане на кадри в Азия кара финансовите институции да правят примамливи предложения. За разлика от това, в Европа и САЩ общественият натиск срещу високите заплати в сектора е изключително силен и не се наблюдават подобни тенденции.

Банките, които се развиват стабилно в Азия и имат желание да наемат нови служители, заявяват, че нямат друга алтернатива освен да правят примамливи предложения за високо заплащане. Това се отнася в голяма степен за пазари като Австралия и Китай, които не отчитат икономически спад заради кризата и продължават да се развиват стабилно.

Заради създалата се ситуация според хедхънтъри и агенции за подбор на персонал за онези банкери, които съумеят да генерират печалби в Китай, заплати в порядъка на 10 млн. долара годишно са нещо често срещано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:10 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още