fallback

Куба допуска чужди инвеститори до захарната си промишленост

Най-лошата реколта, прибирана от столетие, е довела до засилване на интереса от привличане на чуждестранни инвеститори

08:25 | 29.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Куба вероятно ще отвори производството на захар за чуждестранни инвеститори за първи път след революцията от 1959 година в опит да спре спада в сектора, предаде Ройтерс, позовавайки се на бизнес източници.

Преговори между потенциални инвеститори и кубинското правителство се водят от години с малък успех. Сега обаче според информирани източници най-лошата реколта, прибирана от столетие, е довела до засилване на интереса от привличане на чуждестранни инвеститори.

Парите и управленското ноу-хау на инвеститорите биха могли да помогнат за съживяване на захарната промишленост, която се срина заради занемаряването и недостига на средства за заводите и плантациите, отбелязват местни експерти и чуждестранни търговци.

Кубинският президент Раул Кастро, който преди две години пое управлението на страната от брат си Фидел Кастро, се опитва да възстанови плановата кубинска икономика, която страда от недостиг на средства, като увеличава износа и намалява вноса.

Захарта, която в миналото бе основният двигател за кубинската икономика, сега носи под 5% от приходите на страната от чужбина. Цените обаче се повишиха заради търсенето на етанол и сега Куба отново се обръща към захарта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:13 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още