fallback

Газпром с опит да купи бизнеса на Total във Великобритания

Руският гигант планира да придобие рафинерия и мрежа от 800 бензинoстанции

08:18 | 29.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Руската енергийна компания Газпром вероятно ще отправи оферта за придобиването на мрежата от бензиностанции във Великобритания на френската Total, предава Sunday Times.

Обект на преговори са още петролна рафинерия и 247-километров газопровод, който обслужва югоизточна Англия и летище Хийтроу. Очаква се преговорите да се водят от поделението на Газпром за петролен бизнес Газпром Нефт, а предполагаемата цена е над 1 млрд. лири.

Сред кандидатите за придобиване на активите на Total във Великобритания са още Essar Group, Valero Energy и поне още един инвеститор, допълва вестникът. Френската компания пък е наела JPMorgan за водене на преговорите.

Намеренията на Total са поредният трус за петролния бизнес във Великобритания, тъй като доста компании се опитват да напуснат пазара в страната. Причината е, че на него се работи с доста ниски маржове на печалабта.

За момента Chevron също се опитва да продаде рафинерията си в Уелс, както и мрежата си от бензиностанции. Търсената цена е около 3,1 млрд. лири. Royal Dutch Shell пък преговаря с индийската компания Essar за продажбата на рафинерия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:37 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още