fallback

Позитивен финал на седмицата за азиатските борси, начело с Япония

Оптимизмът на инвеститорите се завърна, след като Франция и Германия постигнаха единство за план за спасяването на Гърция

12:27 | 26.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Оптимизмът на инвеститорите в азиатските и тихоокеанските борси се завърна, след като политическите лидери на Германия и Франция постигнаха единство относно плана за спасяване на Гърция, в случай че правителството в Атина изпадне в невъзможност да изплаща своите задължения.

Индексът на сините чипове в Япония Nikkei 225 се повиши с 1,6% до края на днешната сесия до 10 996,37 пункта, което е най-високата му стойност от октомври 2008 г. досега, предаде Bloomberg. По този начин седмичната му печалба нарасна до 1,6%, а широкият японски индекс Topix на свой ред записа ръст от 1,8% на седмична база.

Акциите на големи японски износители като Canon и Sony поскъпнаха, след като притесненията относно задълбочаването на фискалната криза в Гърция утихнаха. Двете компаниите изнасят голяма част от своята продукция на пазарите в Европа и резултатите им зависят от възстановяването на европейската икономика.

Зелената вълна на японските пазари на ценни книжа се дължи и на очакванията, че паричната политика на Японската централна банка ще остане мека заради упорстващата дефлация в страната.

С между половин и един процент са се увеличили през изминалата седмица и основните индекси в Южна Корея, Австралия, Индия, Тайланд и Шри Ланка. Добре се представиха компаниите от потребителския и финансовия сектор, заради подновения икономически оптимизъм на инвеститорите.

На отрицателна територия обаче приключи седмицата за борсите в Китай, Хонконг, Тайван и Сингапур. Най-много с 1,5% през последните пет сесии се понижи Hang Seng. Индексът на сините чипове CSI 300 в Китай загуби 0,6% през изминалата седмица, а широкият Shanghai Composite отстъпи с 0,3% заради спекулации, че Китайската централна банка ще вдигне скоро основния лихвен процент в страната.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който обединява публични компании от десет азиатски държави, Австралия и Нова Зеландия, нарасна с 1,1% до 124,55 пункта. Печеливши бяха акциите на всички десет сектора на икономиката, които са представени в борсовия измерител, начело с финансовите компании. В сравнение с нивото си на затваряне от миналия петък обаче MSCI Asia Pacific се е понижил с 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:59 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още