fallback

Рекорден спад за ирландската икономика през 2009 г.

БВП на страната се е свил със 7,1% в рамките на изминалата година

10:22 | 26.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Ирландската икономика е отчела рекорден спад от 7,1 на сто в рамките на изминалата година, след като „келтският тигър“ пострада от спукването на балона на пазара на недвижими имоти в страната, който бе последван и от криза в световната икономика, предаде MarketWatch.

Свиването на добавената стойност на произведените стоки и услуги през 2009 година е най-голямото, откакто статистиката започва да се води през 1922 г. Спадът на ирландската икономика е доста по-голям от 4,1-процентното понижение на брутния вътрешен продукт на еврозоната през миналата година.

Брутният вътрешен продукт на страната (БВП) се свива с 5,1 на сто в рамките на четвъртото тримесечие на 2009 г., показаха предварителните данни на националното статистическо бюро. Добавената стойност в строителния сектор се срива с 32,3% през последните три месеца на 2009 г., а потребителските разходи намаляват с 5,2 на сто.

Изчисления на икономисти от Barclays Capital показват, че инвестициите в Ирландия са намалели с 52% в сравнение с пика си от първото тримесечие на 2007 г.

Позитивната нотка в днешните данни, че икономическият спад от четвъртото тримесечие е най-слабият за изминалата година, след като БВП на Ирландия се сви с 8,7%, 7,4% и 7,1% съответно през първото, второто и третото тримесечие на 2009 г. За подобряването на данните допринася увеличаването на износа в края на 2009 г.

Брутният национален продукт на Ирландия също отчита рекорден спад от 11,2% на годишна база през изминалата година. Той се получава, след като към БВП се добави националния продукт, създаден на територията на други страни, и се извадят резултатите от чуждия бизнес на територията на страната.

Финансовият министър на Ирландия Брайън Ленигън очаква икономиката да се върне към растеж през втората половина на тази година.

В началото на миналата година ирландската икономика изпадна в затруднено финансово положение, подобно на ситуацията, в която Гърция се намира в момента. Ирландското правителство обаче предприе редица мерки за намаляване на своя бюджетен дефицит и по този начин тушира навреме опасенията на световните финансови пазари от евентуален фалит на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:06 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още