fallback

Стивън Роуч: Китай не е валутен манипулатор

Шефът на Morgan Stanley за Азия не смята, че търговският дисбаланс на страната не може да бъде коригиран само чрез валутния курс

08:45 | 26.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Ръководителят на Morgan Stanley за Азия Стивън Роуч обяви, че не е съгласен с твърдението, че Китай манипулира валутния си курс.

Според специалиста търговският дисбаланс на страната е международен проблем, който не може да бъде решен на двустранна основа или чрез промяна на валутния курс, предава Market Watch.

Така Роуч се включи към дискусията за китайската валута, която набира все по-голяма сила. В значителна степен това се дължи на приближаващия срок за публикуване на доклада за икономическо развитие на САЩ, който трябва да бъде пуснат на 15 април.

Очакванията на пазарите са свързани с терминологията, която ще бъде използвана от американското финансово министерство и дали по отношение на Китай ще бъде използван терминът валутен манипулатор.

Днес стана ясно още, че Китай може да се върне към плаващ в коридор валутен курс, с помощта на което да се избегне рязко поскъпване на китайската валута. Това заяви Фан Ган, съветник към централната банка, цитиран от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:01 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още