fallback

Меркел и Саркози постигнаха съгласие относно подкрепата за Гърция

Финансовата помощ може да достигне 20-22 млрд. евро, като Германия си запазва правото на вето

22:30 | 25.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Лидерите на Германия и Франция, Ангела Меркел и Никола Саркози, постигнаха споразумение за съвместна финансова подкрепа за Гърция от страна на Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел, предава Ройтерс.

Споразумението, което гръцки правителствен говорител окачестви като „напълно приемливо”, предстои по-късно да бъде одобрено от лидерите на 16-те страни-членки на еврозоната.

В споразумението не се соменава конкретна цифра, но висш представител на Европейската комисия е казал, че при нужда Гърция ще може да разчита на финансова помощ в размер на 20-22 млрд. евро.

По настояване на германския канцлер Ангела Меркел, механизмът ще може да бъде задвижен при строги условия и само при единодушната подкрепа на страните от еврозоната, по този начин осигурявайки вето на Берлин.

Споразумението предвижда европейските страни да предоставят по-голямата част от евентуална помощ за Гърция на базата на стриктни условия, определени от ЕС и Европейската централна банка (ЕЦБ), е заявил официален френски източник. МВФ също ще допринесе с пари, както и с експертна помощ.

Механизмът за финансова помощ ще бъде активиран единствено ако не е възможно друго решение, е казал източникът.

Много подробности обаче остават неясни, като това как ще се разпределят отговорностите между МВФ и еврозоната при евентуална спасителна операция.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:35 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още