fallback

Отстъплението от рискови активи понижи азиатските индекси

Най-много се понижиха индексите в Китай и Хонконг, а най-силно пострадаха валутите на Южна Корея и Филипините

12:21 | 25.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Пазарите на ценни книжа в азиатския и тихоокеанския регион отстъпиха от двумесечния си връх, който покориха по време на вчерашната сесия, след като рейтинговата агенция Fitch намали оценката си за държавния дълг на Португалия. Това доведе до рязък спад в курса на европейската валута и смъкна на отрицателна територия борсовите индекси в САЩ в сряда, предаде Bloomberg.

Решението на Fitch разклати още повече вярата на финансовите пазари по целия свят, че европейските страни ще успеят да разрешат проблема с фискалната криза в Гърция, преди тя да се разпространи и в други задлъжнели държави от еврозоната. В резултат на това инвеститорите потърсиха щатския долар и японската йена като убежище в период на икономическа и финансова несигурност.

Валутите на Южна Корея и Филипините пострадаха най-много от днешното силно отстъпление от рискови активи. Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи фондовите борси в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се понижи с 0,2% до 123,42 пункта.

Най-много - с 1,2% до 3 019,18 пункта, се понижи широкият китайски индекс Shanghai Composite, следван от Hang Seng, който отстъпи с 1,1% до 20 778,55 пункта. На отрицателна територия приключи и сесията в Австралия и Тайланд, където S&P/ASX 200 се понижи с 0,2%, а THAI изгуби 0,5%. Добивните компании бяха сред най-губещите заради поевтиняването на металите и суровините днес.

Японският индекс на сините чипове Nikkei 225 обаче успя да се повиши с 0,1% до 10 829 пункта, въпреки че йената поскъпна срещу долара и еврото. На борсата в Мелбърн NZX 50 добави 0,2% до 3 238 пункта, след като стана ясно, че икономиката на Нова Зеландия е нараснала с 0,8% през последните три месеца на 2009 г., което е най-бързото темпо на ръст за последните две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:15 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още