fallback

Щатските борси отстъпиха след лошите данни за пазара на имоти

И трите основни индекса отстъпват, след като вчера покориха нов връх за последните 18 месеца

17:19 | 24.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Силното поскъпване на долара и лошите данни за продажбите на нови жилища в САЩ станаха причина за негативно начало на днешната борсова сесия на Wall Street. Притесненията около фискалната криза в Гърция в навечерието на утрешната среща на министрите от Европейския съюз хвърлиха допълнителна сянка върху пазарите на ценни книжа по целия свят.

Решението на международната агенция за кредитен рейтинг Fitch да намали оценката си за държавните ценни книжа на Португалия също смути инвеститорите в акции. Губещи днес са акциите от всички 12 сектора на икономиката, които са представени на Нюйоркската фондова борса и Nasdaq, начело с тези от потребителския сектор и добивните компании.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отстъпва с 0,2% до 10 862,53 пункта, а широкият S&P 500 губи 0,4% до 1 169,62 пункта час и половина след началото на сесията. Основният индекс на борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се понижава най-силно с 0,5% до 2 403,30 пункта, след като вчера покори нов връх за последните 18 месеца.

Силното поскъпване на долара стана причина цените на повечето метали и суровини да тръгнат надолу, а доходността на десетгодишните американски държавни ценни книжа пада с 1 базисен пункт до 3,76%.

Преди началото на днешната сесия стана ясно, че поръчките за производството на стоки с дълготрайна употреба в САЩ се увеличават за трети пореден месец през февруари. Това е знак за по-висока активност във фабричния сектор през следващите месеци. През същия месец обаче продажбите на нови жилища са паднали до най-ниското си ниво в исторически план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:05 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още