fallback

Азиатските борси се повишиха до двумесечен връх

Технологичните компании се представиха най-добре заради увеличеното търсене на компютърни чипове в световен мащаб

11:36 | 24.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

След вчерашното рали на Wall Street днешната сесия донесе повишения и на пазарите на ценни книжа в азиатския и тихоокеанския регион на фона на добри икономически данни от Япония и Тайван. Те показаха, че износът на Япония се е увеличил с рекордно темпо за последните 30 години през февруари, а индустриалното производство на Тайван е скочило с 35% на годишна база.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който обединява борсови компании от десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, нарасна до двумесечен връх, подкрепен най-вече от технологичните акции. Причина за това стана новината, че търсенето на компютърни процесори и желязна руда се увеличава в световен мащаб, което е знак за възстановяване на икономиката, предаде Bloomberg.

MSCI Asia Pacific се повишава с 0,2% до 124,65 пункта и е на път да приключи сесията на най-високото си ниво от 20 януари насам. Борсовият измерител стигна най-високото си ниво за тази година на 15 януари, след което тръгна надолу заради опасенията на инвеститорите в акции, че централните банки в Китай, САЩ и Индия ще продължат да затягат паричната си политика в началото на тази година.

Индексът на сините чипове в Япония Nikkei 225 добави 0,4% до 10 815 пункта, а в Австралия S&P/ASX 200 нарасна с 0,3% до 4 891 пункта, воден от добивните компании. С най-силен ръст днес се отличиха индексите в Индонезия и Тайланд, които добавиха между 1% и 2%. В Индия BSE Sensex 30 се повиши с 0,2% до 17 451, след като в края на миналата седмица централната банка вдигна основната си лихва.

Акциите на най-големия производител на компютърни чипове в света – Samsung, поскъпнаха с 1,2 на сто на борсата в Сеул. Това обаче не бе достатъчно, за да донесе повишение на основния корейски индекс Kospi, който завърши сесията почти без промяна на ниво от 1 681 пункта. С минимални изменения за индексите от 0,1% завърши и борсовата търговия в Китай, Хонконг, Тайван и Нова Зеландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:32 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още