fallback

Първи спад в цената на петрола за тази седмица

Силното увеличение на петролните резерви на САЩ и скъпият долар понижиха цената на петрола до 81 долара за барел

09:23 | 24.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се понижи за първи път през последните три дни, след като седмичните данни на Американския петролен институт показаха, че запасите от суров петрол на САЩ са се увеличили много по-силно от очакваното и са достигнали най-високото си ниво за последните осем месеца.

Това е знак, че търсенето на енергийни суровини в най-голямата икономика на света остава занижено на фона на бавното възстановяване на икономическата активност в страната, предаде Bloomberg.

За поевтиняването на петрола допринесе и поскъпването на щатския долар, което прави цената му по-висока, след като се преизчисли в други валути. Курсът на долара спрямо еврото стигна най-високото си ниво за последните десет месеца, като днес двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,3415 долара за едно евро.

Докладът на Американския петролен институт от вчера показа, че през изминалата седмица петролните резерви на САЩ са се увеличили пет пъти повече от очакваното със 7,5 млн. до 351,5 млн. барела.

Днес ще излязат и данните на Министерството на енергетиката на САЩ, които също се очаква да покажат увеличение от 1,65 млн. барела през миналата седмица, което ще е осмо поред. Правителствените данни за петролните резерви на САЩ са по-точни, защото всички рафинерии трябва да подават информация за своите петролни запаси.

Докладът на Американския петролен институт е показателен само за рафинериите, които членуват в него, но се следи от пазарните участници, защото излиза по-рано от този на правителството.

Американският лек суров петрол с доставка през май поевтинява със 77 цента, или 0,9%, до 81,14 долара за барел по време на днешната електронна търговия на Нюйоркската петролна борса. Вчерашната сесия донесе на петролните фючърси повишение в цената от 31 цента до 81,91 долара за барел.

На международната петролна борса в Лондон брентът поевтинява с 67 цента, или 0,8%, до 80,03 долара за барел по време на днешната електронна търговия. Цената на петрола се е повишила с 3% от началото на тази година, като се движи в интервала от 69 до 83 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:48 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още