fallback

Европейските акции на 18-месечен връх

Повишеният оптимизъм се дължи на новината, че Германия и Франция ще подкрепят евентуална помощ от Международния валутен фонд за Гърция

19:56 | 23.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските акции нараснаха до 18-месечен връх, след като Германия и Франция се съгласиха да подкрепят евентуална помощ от Международния валутен фонд за Гърция, предаде Bloomberg.

Акциите на най-големия в света оператор на круизни линии - Carnival Plc, скочиха на тригодишен максимум, след като от компанията повишиха прогнозата за печалбата си.

Общоевропейският индекс Dow Jones Stoxx Europe 600 се повиши с 0,7 на сто до 261,85 пункта, което е най-високото му ниво от септември 2008 г. Индексът усили ръста си през последния час на търговия, след като представител на германското финансово министерство заяви пред репортери, че Германия и Франция са се споразумели да подкрепят МВФ при оказване на помощ на Гърция.

На 25 март в Брюксел започва среща на върха на ЕС. Гърция притиска европейските си партньори да поемат конкретни ангажименти за оказване на помощ на страната, която се бори да намали бюджетния си дефицит.

Основните национални индекси се повишиха на всичките западноевропейски пазари. Френският CAC 40 напредна с 0,6 на сто до 3952,55 пункта, а британският FTSE 100 и германският DAX нараснаха с по 0,5 на сто до съответно 5673,63 и 6017,27 пункта.

Книжата на British Airways Plc поскъпнаха с 2,7 на сто, след като от авиокомпанията обявиха, че перспективата за растежа им остава почти непроменена въпреки тридневната стачка на служителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:06 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още