fallback

Германия постави условията, при които би помогнала на Гърция

Берлин най-накрая разкри, че е готов да помогне, но само ако бъдат изпълнени три ключови условия

17:34 | 23.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Германия промени леко тона на позицията си и очерта условията, при които би помогнала за решаването на проблемите на Гърция. Въпреки това обаче позицията на Берлин си остава доста твърда по въпроса, че на предстоящата среща на лидерите от ЕС не може да се очаква общо споразумение за спасяване на Гърци.

Ако се стигне до подобно споразумение на даден етап обаче, Германия има три ключови условия, като едното от тях е Гърция да е изчерпала целия си капацитет за набиране на средства от международните финансови пазари, предава FT.

Второто условие е твърд ангажимент от страна на Международния валутен фонд „за значителен принос“ в спасителния пакет.

Третото условие е готовност и съгласие на всички страни от Европейския съюз за разработване на правила за превенция и противодействие на подобни дългови кризи. Това включва дори преразглеждане на договорите за създаване на ЕС и коригирането им при необходимост.

Разкриването на немската позиция идва непосредствено преди предстоящата в четвъртък среща на правителствените ръководители на страните от ЕС. Заради срещата върху Германия бе оказан сериозен натиск от страна на председателя на ЕК Жозе Барозу, който иска съюзът да изгради общ план за спасяване на Гърция.

Още по темата:

Гърция: Искаме Европа да реши дълговата ни криза Гръцка държавна банка заложила 1 млрд. евро за защита от банкрут на Гърция Меркел: Не очаквайте план за спасяването на Гърция Трише похвали Гърция, Меркел отново препоръча помощ от МВФ Франция към гърците: Искате да ви спасим? Купете си военни кораби от нас

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:40 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още