fallback

Франция към гърците: Искате да ви спасим? Купете си военни кораби от нас

Тежката ситуация, в която е изпаднала Гърция, се използва от Франция и Германия за сключването на военни сделки

16:55 | 23.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Франция и Германия действат доста подмолно спрямо Гърция и правят опити да се възползват максимално от тежкото й положение. Пример за това е натискът, който двете страни оказват на Гърция за купуване на военни кораби и самолети в момент, когато официално карат Атина да ограничи правителствените разходи.

Кризисната ситуация се използва от Германия и Франция като средство за извиване на ръце и извличане на предимства в разговорите по няколко оръжейни сделки. Това разкриват представители на гръцките власти пред Ройтерс.

„Никой не ни казва 'купете нашите кораби или няма да ви спасим', но има ясни сигнали, че биха ни оказали по-сериозна подкрепа и помощ в случай, че се договорим за поръчка на оръжия“, разкрива един от съветниците на премиера Георгиус Папандреу.

Гърция има едни от най-високите разходи за отбрана като процент от брутния вътрешен продукт в рамките на ЕС. Това се дължи основно на напрежението със съседна Турция, както и на ангажиментите към НАТО.

„Германците и французите ги държат в ъгъла“, смята Ник Уитни от Европейската асоциация по отбрана. „Ако наистина се опитват да оправят финансовите проблеми е нелепо да действат така“, посочва той.

Опитите на Франция касаят продажбата на шест фрегати, 15 хеликоптера и 40 военни самолета. В преговорите бил включен лично френският президент Никола Саркози, а на срещата с гръцкия премиер преди десетина дни това е била основна тема на разговор, посочват източниците.

На срещата Папандреу обещал въпреки проблемите да бъдат купени шестте фрегати, което според запознати е главната причина за категоричната подкрепа, която тогава Саркози обеща на Гърция.

Германия пък се опитвала да разреши спор около продажбата на подводница през 2006 година, която не е била приета от гръцката армия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:14 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още