fallback

Нова криза надвисва над САЩ – недостиг на работна ръка

Поколението на бейби бума е пред пенсия, а достатъчно нови работници липсват

11:17 | 23.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Твърде често хората от бейби бум поколението в САЩ са били обвинявани, че остават прекалено дълго на работа, преди да се пенсионират, и по този начин лишават всички останали от възможността за развитие в кариерата, пише CNBC.

Но подобно обвинение сега по-скоро изглежда като необоснован изблик на гняв. Ново проучване разкрива, че през 2018 в САЩ всъщност ще има недостиг на работна ръка.

„Ако хората от бейби бум поколението се пенсионират на същата възраст като сегашните пенсионери, следващото поколение вероятно ще е твърде малко, за да запълни всички прогнозирани нови работни места“, казва Бари Блустоун, професор в Northeastern University и автор на доклад за работната сила в САЩ.

Докладът „След възстановяването: Ще ни трябва помощ“ е базиран на прогнози за нарастване на населението въз основа на официални статистически данни, както и прогнози за развитието на трудовия пазар в САЩ.

Историята показва, че след възстановяването на дадена икономика от рецесия се появява недостиг на работна ръка. Това се е случило след Втората световна война, както и в началото на 60-те години. И тъй като настоящата рецесия се счита за най-тежката от дните на Голямата депресия насам, подобни процеси се очаква да настъпят и през следващите десет години, се казва в доклада.

Авторите на документа все пак подчертават, че подобен недостиг ще се усети едва след две – три години.

Според данните от проучването между 2008 и 2018 в САЩ ще бъдат разкрити 14,6 млн. работни места извън селскостопанския сектор, а в края на посочения период вероятно 5 милиона от тях ще са незаети.

Подобен недостиг на работна ръка ще струва на икономиката$3 трлн. долара за период от пет години, се посочва в доклада.

Изследването предлага хората над 55 години да бъдат насърчавани да работят на позиции, където най-остро ще се усети недостиг на работна ръка.

Докладът представя и списък от професии, които биха предоставили възможност за „кариера“ на хора в предпенсионна възраст. Сред предложените професии са учители в помощни училища, медицински сестри, домашни здравни работници, рецепционисти и свещеници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:38 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още