fallback

Цената на петрола спря отстъплението си

Котировките отново се насочиха към 82 долара за барел заради оптимизма на фондовия пазар

08:39 | 23.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола спря отстъплението, което започна в края на миналата седмица и успя да заличи пропадане от около 2 долара за изминалото денонощие.

Основна роля за това изигра оптимизмът на фондови пазар, който вдъхна увереност, че икономиката се развива, а това ще доведе до повишаване на търсенето на петрол.

Макар през по-голямата част от вчерашния ден черното злато да се търгуваше с понижение от около 2 долара за барел спрямо петък, в крайна сметка търговската сесия на борсата в Ню Йорк донесе ръст в цената на априлските фючърси от 63 цента до 81,60 долара за барел.

Срокът за търговия с контракти за доставка на лек суров петрол през април приключи вчера, а тази сутрин майските фючърси се търгуват по 81,42 долара за барел.

В дадени моменти на вчерашния ден петролът се движеше с понижение, надхвърлщо 2,5 на сто. Това бе предизвикано основно от разцеплението относно вариантите за действие на Европейския съюз за спасяване на Гърция.

Натиск върху котировките оказаха и данните за ръст на запасите от петрол в Китай, пише Bloomberg.

На борсата в Лондон вчера брентът с доставка през май поскъпна с 0,8 на сто до 80,54 долара за барел. Тази сутрин обаче котировките губят 0,26 на сто до 80,33 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:07 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още