fallback

Германия въвежда нов данък върху банките

Целта е защита на данъкоплатците от високите разходи по спасяване на закъсали финансови институции

20:23 | 22.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Управляващата коалиция в Германия планира въвеждането на данък върху дейността на банките, с цел предпазване на данъкоплатците от високите разходи по спасяване на закъсали финансови институции.

Плановете са с въвеждането на новия данък да спре нагласите, че банките могат да разчитат на спасяване от държавата, заяви Волкер Каудер от управляващата коалиция пред телевизионния канал ZDF.

Прогнозите на Клауде са, че чрез данъка ще бъдат набрани „милиарди евро” от финансовия сектор. Въвеждането му пък е резултат от консенсуса в политическите среди, че банките „не могат да спекулират повече, че ще бъдат спасявани за сметка на данъкоплатците”.

Намеренията са със събраните средства да се финансират банките, които имат нужда от спасяване. Така ще се премахне необходимостта държавата да заделя средства, както направи в края на 2008 година, наливайки 500 млрд. евро в банковата система.

Размерът на данъка ще зависи от степента на системен риск, която носи всяка от отделните банки, разказа Каудер. Предвижда се спестовните каси и кооперативните банки да носят по-малък риск и съответно, да плащат по-нисък данък, в сравнение с банките, занимаващи се с повече спекулативни операции.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:53 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още