fallback

Вдигането на лихвата в Индия понижи азиатските борси

Индийската централна банка е втората в региона, след тази в Китай, която предприе стъпки за затягане на паричната си политика през тази година

12:19 | 22.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Вдигането на основния лихвен процент в Индия изненада инвеститорите и донесе най-силния еднодневен спад на борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион за последния месец.

Индийската централна банка е втората в региона, след тази в Китай, която предприе стъпки за затягане на паричната си политика през тази година. Това ще доведе до изтегляне на ликвидност от икономиката и може да забави нейния ръст, както и да намали инвестициите в имоти и финансови активи.

Повод за притесненията на инвеститорите даде и предупреждението, дошло от Международния валутен фонд, че големите държавни дефицити ще затруднят развитието на редица от големите икономики, предаде Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific ex Japan се понижи с 1,3% до 415,83 пункта и отбеляза най-силния си еднодневен спад от 25 февруари насам. Той добави 1,3% към стойността си през изминалата седмица, след като Японската централна банка увеличи подкрепата си за икономиката.

Токийската фондова обаче е затворена днес заради честването на пролетното равноденствие. Сесията в петък донесе значителни повишения на котировките заради поевтиняването на японската йена и доброто представяне на акциите на местните износители.

С най-силен спад по време на днешната сесия се отличи борсата в Хонконг, където Hang Seng отстъпи с 2,1% до 20 934 пункта. От разпродажбите пострадаха най-силно компаниите от строителния и жилищния сектор, след като правителството в Пекин наложи някои ограничения за продажбите на земя.

В същото време широкият китайски индекс Shanghai Composite се повиши с 0,2% до 3 074,58 пункта, което е най-високата му стойност за последните три седмици. За това най-много допринесоха компаниите от банковия сектор.

В Южна Корея Kospi отстъпи с 0,8% до 1 672,7 пункта, а тайванският борсов измерител Taiex също изгуби 0,8% до 7 835,98 пункта. Индексът на сините чипове в Индия BSE Sensex 30 потъна с 0,9% до 17 420,63 пункта, след като централната банка повиши основния лихвен процент за първи път през последните две години заради притеснения от растящата инфлация в страната.

Добивните компании на борсата в Сидни, начело с BHP Billiton, понижиха австралийския индекс S&P/ASX 200 с 0,9% до 4 830,20 пункта. Цените на повечето суровини и метали тръгнаха надолу в началото на седмицата и превърнаха минните и суровинни компании в най-губещата сред десетте индустриални групи в състава на MSCI Asia Pacific ex Japan.

Транспортните компании също станаха обект на разпродажби, след като индексът Baltic Dry, който следи цените за транспортиране на шест основни суровини, отчете първия си седмичен спад за последните пет седмици. По този начин регионалният индекс MSCI Asia Pacific ex Japan заличи напълно преднината си от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:32 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още