fallback

Пазарите искат по-високи лихви от Обама, отколкото от Бъфет

Вероятността САЩ да загуби ААА кредитния си рейтинг повиши доходността на щатските ДЦК над тази на някои корпоративни облигации

10:39 | 22.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Според пазара на облигации е по-рисковано да се кредитира администрацията на президента на САЩ Барак Обама, отколкото компанията Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет, отбелязва Bloomberg.

Доходността по облигациите на Berkshire Hathaway Inc., падежиращи през февруари 2012, към 18 март бе 0,89% - с 0,035 процентни пункта по-ниска от тази, която носят щатските ДЦК със същия матуритет.

Компанията на Бъфет има 157 млрд. долара в кеш и еквивалентни активи и дългове за 52 млрд. долара.

Според Deutsche Bank и Barclays Plc балансите на компании като Berkshire Hathaway Inc. правят облигациите им по-атрактивни от държавните.

Облигациите на Procter & Gamble Co., Johnson & Johnson и Lowe’s Cos. също се търгуват при по-ниска доходност от тази на ДЦК-та през последните седмици.

„Това е изключително рядко събитие в историята на облигационния пазар“, коментира бившият главен стратег за облигационните пазари на Lehman Brothers Holdings Inc. Джак Малви.

Макар че държавните облигации, гарантирани от правителството, обикновено носят по-ниска доходност от корпоративните, сега принципът е нарушен, след като кредитната агенция Moody’s Investors Service обяви през миналата седмица, че САЩ са много близко до изгубване на ААА рейтинга си.

Агенцията предвижда през тази година страната да плати по дълговете си сума равна на 7% от данъчните си приходи - най-висок процент след този на Великобритания. За 2013 се очаква той да достигне 13%.

„Тези икономики бяха застигнати от кризата в момент на висока задлъжнялост“, заявява Пиер Кайлету, който е управляващ директор на звеното за суверенни рейтинги на агенцията. „Те трябва да направят необходимите стъпки за стабилизиране на пазарите, без обаче да задушават растежа.“

„Развитите икономики са изправени пред предизвикателствата на огромните дългове, а преустановяването на съществуващите икономически стимули няма да допринесе за връщане на дефицитите към нормални нива“, смята Джон Липски, първи заместник управляващ директор на МВФ.

Според Липски всичко страни от Г-7 без Канада и Германия до 2014 ще имат дългове приблизително равни на техния БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:16 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още